Sindromul Down este o afecțiune genetică care are ca rezultat un anumit nivel de dizabilitate a învățării și o dezvoltare întârziată, deși acest lucru variază foarte mult între indivizi. Este important să recunoaștem că un copil născut cu sindrom Down poate dobândi încă multe dintre abilitățile cognitive și sociale pe care majoritatea celorlalți le dezvoltă pur și simplu .Cei cu sindrom Down au nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta în mod natural.
Nivelul dificultăților de învățare poate fi ușor, moderat sau sever și unele pot suferi deficite neurologice suplimentare, cum ar fi simptomele ADHD și TSA. Datorită acestor diferențe, asistența, îndrumarea și opțiunile de tratament diferă în fiecare caz în parte.
Una dintre opțiunile arătate pentru a fi eficace pentru sindromul Down este Neurofeedback. Adesea, persoanele cu sindrom Down suferă, si de simptome ale unor afecțiuni care sunt legate de dereglarea creierului, pe care Neurofeedback-ul poate ajuta la ameliorare utilizând propria capacitate a creierului de a se auto-regla pentru a-l antrena să funcționeze mai bine și pentru a atenua simptomele care includ:
• ADHD
• Tulburarea spectrului autist
• Probleme de somn
• Probleme de memorie
• Probleme de comportament
• Limbaj lent și dezvoltare a vorbirii
Un studiu din 2007 a demonstrat cum un număr de copii cu sindrom Down au prezentat îmbunătățiri semnificative în toate domeniile măsurate în urma a 60 de sesiuni de neurofeedback, adică comunicare verbală , comunicare nonverbală, memorie pe termen scurt și lung, comportament și echilibru fizic:
Sürmeli, T. și Ertem, A.(2007). Tratamentul neurofeedback EEG al pacienților cu sindrom Down. Journal of Neurotherapy , 11 (1), 63-68.
Neurofeedback-ul funcționează oferind feedback de înaltă calitate direct creierului pentru a permite creierului să-și folosească mecanismul de autoreglare pentru a învăța cum să funcționeze mai bine.