Reabilitarea motorie este fundamentală pentru gestionarea pacienților cu accident vascular cerebral, precum și a tulburărilor neurologice cronice, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer, boala vestibulară etc.
Aceste tulburări neurologice au crescut în ultimii 25 de ani.Hemipareza membrului superior este cea mai frecventă tulburare motorie după un accident vascular cerebral.
În boala Parkinson, reducerea abilităților fine ale mâinilor afectează grav activitățile zilnice .În afectarea cognitivă ușoară și boala Alzheimer, funcția motorie fină, cum ar fi dexteritatea mâinilor, este perturbată, afectând activitățile zilnice.
Capacitatea de reabilitare motorie este asociată cu învățarea abilităților motorii. Învățarea abilităților motorii și formarea rezultată a amintirilor motorii pot fi definite ca o îmbunătățire a abilităților motorii prin practică. Performanța repetitivă a unei sarcini de reabilitare îmbunătățește în mod eficient abilitățile motorii ale extremității superioare .
Neurofeedback-ul reflectă activitatea neuronală în timp real si induce modele specifice de activare neuronală în zonele țintă ale creierului.El produce schimbări în circuitele neuronale pentru învățarea abilităților motorii.
De asemenea, se remarcă faptul că antrenamentul cu neurofeedback este benefic pentru pacienții cu dizabilități motorii, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Studiile au vizat zonele legate de senzorimotor ca surse de neurofeedback: cortexul somatosenzorial primar, cortexul premotor și zona motorie suplimentară.
Neurofeedbackul facilitează învățarea abilităților motorii și este util pentru reabilitarea motorie a mâinii la persoanele cu boala Parkinson.
Antrenamentul de neurofeedback îmbunătățeste dexteritatea mâinilor prin efectele sale asupra cortexului senzorimotor.