Autismul este o tulburare de neurodezvoltare caracterizată printr-o lipsă de contact vizual adecvat, expresie facială, interacțiune socială, comunicare și comportament repetitiv restricționat.
Cercetările au arătat că simptomele legate de tulburarea de spectru autist (TSA) sunt rezultatul disfuncției creierului în mai multe regiuni ale sale.
Creierul persoanelor cu TSA prezintă atât zone de conectivitate excesiv de mare, cât și de conectivitate deficitară. Cu alte cuvinte, unele zone ale creierului discută excesiv cu ele însele, în timp ce nu reușesc să comunice în mod normal cu alte regiuni relevante.
Într-un studiu din 2006 în care s-au utilizat neurofeedback-ul ghidat de conectivitate, analizele au arătat o reducere cu 40% a simptomelor autiste, îmbunătățirea funcției dintre creier și comportament și reducerea hiperconectivității.
Aceste rezultate apar după un număr de peste 20 de ședinte de Neurofeedback, ajungându-se și la 200 de sedinte. Astfel se verifică teoria conform căreia montajele interhemisferice, bipolare de neurofeedback pot duce la reducerea hiperconectivității pe baza benzii de recompensă antrenate.
Neurofeedback-ul este capabil să remedieze tulburările de conectivitate atunci când aceste date sunt considerate ca parte a planificării tratamentului.
Neurofeedback-ul ghidat de conectivitate este capabil să remedieze semnificativ aceste anomalii și să reducă simptomele autiste. Hiperconectivitatea observată la pacienții cu TSA poate fi remediată prin antrenament de coerență și alte abordări de neurofeedback.