
Alcoolismul este o boală a creierului. Alcoolul afectează în mod dramatic creierul. Creierul persoanei dependente de alcool este mai mic.
Etape ale alcoolismului:
Etapa #1: abuz ocazional și băutură excesivă
Prima etapă a alcoolismului este o experimentare generala cu alcoolul. Acești băutori pot fi noi în diferite forme de alcool și probabil cauta să-și testeze limitele. Această etapă experimentală este frecvent întâlnită la adolescenți.
Etapa #2: creșterea consumului de alcool
În această etapă, în loc să bei doar la petreceri, din când în când, s-ar putea să te trezești că bei în fiecare weekend având diferite motive:
Pe măsură ce consumul de alcool crește, deveniți mai dependenti de alcool și riscați să dezvoltați alcoolism.
Etapa #3: Probleme de băut
Aici apare termenul „băutor cu probleme” – apare obisnuinta de a bea. Puteți deveni mai deprimat, mai anxios sau puteți începe să pierdeți somn. S-ar putea să să vă simțiți rău, dar vă bucurați prea mult de efectele placute ale alcoolului.
Etapa #4: Dependența de alcool
În acest moment, aveți un atașament față de alcool. Este posibil să trebuiască să beți cantități mai mari pentru a fi amețit sau beat. Puteți simți simptome cum ar fi: greață care nu are legătură mahmureala, transpirații, tremurături, probleme cu somnul, etc.
Etapa #5: Dependență și alcoolism
Etapa finală a alcoolismului este dependența. În această etapă, nu mai vrei să bei doar din placere, ci dintr-o nevoie fizică și psihologică. Una dintre cele mai mari preocupări cu băutorii riscanți este atunci când nu cred că au o problemă.
Oamenii de știință susțin că alcoolicii nu pot produce undele Alpha necesare pentru relaxare.
Neurofeedback-ul scade pofta de alcool și ajută la prevenirea recidivelor.
În timpul unei sesiuni de neurofeedback, electrozii detectează undele cerebrale pentru a vă vedea creierul în acțiune.
Prin această metodă non-invazivă, creierul reînvață cum să calmeze undele cerebrale. Prin schimbarea frecvențelor EEG, creierul învață să nu mai repete șabloanele asociate cu patologia alcoolismului. La fel cum exercițiile fizice întăresc și dezvoltă anumiți mușchi, cu cât undele cerebrale sunt mai antrenate, cu atât vei fi mai calm și mai ușurat.