
Sindromul X Fragil (Fragile X Syndrome), cunoscut și ca Sindromul Martin-Bell, este o afecțiune genetică ce alterează cromozomul X, la care apar defecte ireparabile. Aceste defecte previn producția unei proteine cruciale pentru sistemul nervos, iar asta înseamnă că modalitatea în care impulsul nervos se transmite în creier este grav afectată.
Urmările sunt de diferite gravități, cu simptome mai vizibile la băieți decât la fete, dar cu statistici care arată ce nu se vede cu ochiul liber: sindromul X fragil afectează circa 1 din 8.000 de fete și 1 din 4.000 de băieți.
Pe plan psiho-emoțional, persoanele cu sindromul X Fragil prezintă întârzieri psiho-motorii, deficit de atenție, hiperactivitate, devieri de comportament cu frecvente crize de furie, anxietate socială, dificultăți de vorbire clară, variații de la dizabilitate cognitivă ușoară până la retard mental.
Principalele simptome ale Sindromului X fragil sunt întârzierea în dezvoltarea psihomotorie și retardul mental.
Acest sindrom se recunoaște și după anumite particularități fizice, printre care fața lungă și îngustă, urechile supradimensionate, maxilarul și fruntea proeminentă, strabism.
Aproximativ 70% din copii cu dereglări din spectrul autismului (ASD) suferă de comorbidități ca sindromul X Fragil. Primele semne care trebuie luate în serios sunt întârzierea psihomotorie și tulburările de comportament.
Sindromul X Fragil Este a doua cauză a deficiențelor mentale din lume, după Sindromul Down.
Cazurile descoperite cât mai repede pot fi ameliorate prin asistență psiho-terapeutice adecvat și prin terapia cu Neurofeedback. Intervenția neinvazivă a terapiei cu Neurofeedback presupune antrenarea creierului să producă undele cerebrale într-un mod optimizat. Asta duce la ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții atât pentru cel afectat, cât și pentru familie și cei cu care intră în contact.
Diagnosticul precoce crește șansa unei intervenții psiho-terapeutice potrivite, în perioada în care creierul copilului este încă în formare.
În timp, terapia cu Neurofeedback în cazul Sidromului X Fragil poate ajuta la ameliorarea simptomelor într-un mod facil și non-invaziv. Ajută la reducerea efectelor tulburărilor de comportament, se pot îmbunătăți abilitățile psihomotorii și lingvistice, integrarea copilului în societate devine mai ușoară.
Fă-ți o programare la Neurofeedback Brașov și stai de vorbă cu mine, Manuela Moșoiu, să vedem împreună ce putem face în cazul tău. Te aștept să vorbim despre cum te poate ajuta terapia cu Neurofeedback să îmbunătățești viața tuturor celor dragi afectați direct sau indirect de Sindromul X Fragil.