Paraplegia este paralizia parțială sau completă a corpului și poate avea diferite cauze. Majoritatea cazurilor de paraplegie sunt produse de accidente care cauzează leziuni traumatice ale măduvei spinării, dar sunt și alte motive pentru pierderea senzațiilor din partea inferioară și superioară a corpului și afectarea mobilității.
Paraplegia poate fi ereditară, dobândită sau cauzată de un accident vascular cerebral. Cauzele paraplegiei pot fi locale sau cerebrale, de la traumatisme la nivelul măduvei spinării sau a creierului, până la inflamația membranelor care îmbracă nervii spinali, fracturi ale coloanei vertebrale (cum se poate întâmpla în bolile degenerative ale oaselor), accidente rutiere, accidente sportive sau accidente chirurgicale, tumori canceroase sau infecții.
Pierderea mișcării și a senzitivității ca urmare a lezării sistemului nervos poate aduce în plus multe alte complicații, de la probleme de sănătate asociate până la depresie, anxietate și probleme cu somnul.
Îngrijirea în cazul paraplegiei nu se limitează la îngrijire medicală, psihoterapie, nutriție, fizioterapie sau terapie ocupațională. Terapia de neuromodulație, cum ar fi antrenamentul cu neurofeedback, poate ajuta la diminuarea durerii paraplegicilor, dar și la regularizarea undelor creierului în cazul apariției depresiei și a anxietății.
Terapia cu neurofeedback in cazurile de paraplegie cronică se concentrează pe diminuarea durerii neuropate care apare în 40% dintre cazuri. Neurofeedback este o terapie neuromodulatoare non invazivă prin care creierul este antrenat să recunoască și să rămână în parametrii optimi. Neurofeedback-ul identifică tipare și neregularități ale creierului, iar mai apoi îl ghidează treptat să rămână în intervale normale, restabilindu-i un tipar sănătos.
Un studiu pilot arată o reducere semnificativă a durerii în cazul paraplegiei cronice. Șase din șapte pacienți au simțit o reducere imediată a durerii în timpul trainingului cu neurofeedback. Rezultatele studiului arată că “trainingul neurofeedback produce rezultate imediate și pe termen lung în reducerea durerii neuropatice centrale.” (link studiu)
Fă-ți o programare la Neurofeedback Brașov și haide să vedem împreună cum te poate ajuta neuroterapia să-ți îmbunătățească viața. Sunt Manuela Moșoiu, terapeut în neurofeedback, și te aștept la o consultație, să stabilim planul tău personal de terapie.