
Fibromialgia este un sindrom clinic caracterizat prin dureri cronice extinse. Originea durerii este „sensibilizarea centrală”, care este o amplificare a procesării și transferului semnalelor neuronale. Pacienții suferă de obicei o gamă largă de simptome: durere extinsă, tulburări de oboseală cronică ale somnului (dificultăți de a adormi, somn fragmentat și trezire precoce), tulburări de dispoziție și leziuni cognitive.
Pentru a trata tulburarea de somn, durerea la pacienții cu fibromialgie este o provocare clinică complexă care necesită de obicei combinarea diferitelor medicamente (analgezice de scurtă durată + analgezice pe termen lung + antidepresive și așa mai departe).
Un alt tratament non-medical este încercarea de a modifica tiparele de activitate ale creierului pacientului. O astfel de abordare este terapia neurofeedback (NF) bazat pe EEG. EEG NF este o interfață pentru computer cu circuit închis în care pacientul primește un feedback de la propriul creier care semnifică o anumită stare mentala.
Feedback-ul creier-pacient permite instruirea pacienților în efectuarea unei modificări voluntare a unei zone dedicate a creierului, cum ar fi zonele legate de durere.