METODA OTHMER
Numele metodei Othmer provine de la soții Dr. Siegfried Othmer și Susan F. Othmer, care au fost implicați în neurofeedback din 1985. Impulsul inițial a fost antrenamentul creierului fiului lor Brian pentru tulburarea sa convulsivă. Formarea a transformat viața fiului lor, ceea ce le-a redirecționat viața profesională către dezvoltarea ulterioară a neurofeedback-ului, precum și spre promovarea acceptării sale publice.
Dr. Othmer este în prezent om de știință al Institutului EEG și președinte al Fundației Brian Othmer. Susan Othmer este director clinic la Institutul EEG, din Woodland Hills (Los Angeles).
Soții Othmer au inițiat o serie de aplicații noi de neurofeedback de-a lungul anilor. Tot ei oferă instruire profesională în biofeedback EEG și sponsorizează o rețea profesională de terapeuți în neurofeedback, asociații EEG.
Soții Othmer au dezvoltat în mod continuu instrumente de prim rang pentru neurofeedback în ultimii douăzeci și doi de ani, iar această dezvoltare este continuă.
Există multe tipuri de programe de neurofeedback care ajută creierul uman în diferite moduri. Neurofeedback-ul (EEG Biofeedback) antrenează creierul să se autoregleze și să funcționeze în intervalele cele mai optime și stabilizate. Aceasta se execută prin plasarea unor electrozi pe scalp pentru a asculta sau a citi activitatea undelor cerebrale.
Aceste programe de neurofeedback preiau apoi activitatea undelor cerebrale și o redau persoanei și creierului acesteia sub diferite forme de feedback (auditiv, vizual și uneori tactil).
Acest feedback apoi ajută creierul să obțină informații despre modul în care funcționează și poate învăța cum să funcționeze optim cu practica și feedback imediat în timpul tratamentului.
Neurofeedback poate ajuta persoanele cu probleme cum ar fi anxietatea, depresia, atenție sau probleme de hiperactivitate (ADHD), tulburări de comportament, diverse tulburări de somn, dureri de cap, migrene, tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), convulsii, traumatisme, leziuni cerebrale TBI (Traumatic Brain Injury), precum și cele legate de spectrul autismului.
Neurofeedback-ul este singura reabilitare a creierului care ajută la stabilizarea și reglarea funcțiilor creierului pentru leziunile cerebrale, inclusiv TBI și mTBI (mild Traumatic Brain Injury).
Neurofeedback-ul este neinvaziv. Electrozii măsoară pur și simplu undele cerebrale și transmit aceste informații înapoi către creier prin feedback. Acest lucru este similar cu un dansator care folosește o oglindă pentru a-și îmbunătăți performanța. Prin feedback, creierul își poate „vedea” propria activitate.
Vestea bună este că, chiar și atunci când se întâmplă lucruri mai puțin dorite (cum ar fi durerea de cap, senzația de somnolență sau agitația), aceste răspunsuri sunt temporare (câteva minute până la câteva zile). Se pot face ajustări în plasarea electrozilor, în frecvența de antrenament sau în timpul de antrenament, pentru a apropia persoana de obiectivele sale. Acesta este motivul pentru care neurofeedback-ul este un tip de biofeedback.
Trei simțuri pot fi implicate în a oferi feedback creierului:
1 – Vizual: Ecranul pe care îl urmăriți se micșorează și se estompează, conform modelului undelor cerebrale. Inițial, activitatea de pe ecran poate să vă distragă atenția. Nu trebuie să faceți nimic, doar relaxați-vă și lăsați creierul subconștient să-și facă treaba. După o vreme, vă veți acomoda cu reducerea și decolorarea și, deși se întâmplă, nu veți observa la fel de mult.
2 – Auditiv: De asemenea, sunetul va deveni mai puternic sau mai moale sau se poate deplasa dintr-o parte a căștilor în alta (în special atunci când faceți Synchrony sau Alpha Theta). Un ritm binaural este disponibil în aceste programe.
3 – Kinestezic: După sesiunea inițială de neurofeedback, vi se va oferi opțiunea de a ține un urs umplut, care are în el un senzor care se mișcă ușor în timp ce vă antrenați. Acest lucru este adesea reconfortant pentru oameni. Dacă jigglingul vă deranjează, putem scoate ursul.
Astăzi, marca EEG Info reprezintă Neurofeedback modern – în special ILF-, Alpha-Theta și Neurofeedback de sincronie – care este predat și utilizat cu succes în practici, clinici și cercetări la nivel mondial.
Neurofeedback-ul conform lui Othmer este – bazat pe mai mult de 30 de ani de dezvoltare – o metodă individualizată și foarte eficientă.